dimecres, 30 de juliol del 2014

Reportatge de la tasca i els beneficiaris de Laia Foundation


Elaborar un reportatge no és una tasca gens senzilla, especialment quan la barrera lingüística entre entrevistats i entrevistadors, és a dir, entre voluntaris i beneficiaris o treballadors locals, és tan alta com aquí, al sud de l’Índia rural. Tot i així, gràcies a l'esforç del grup encarregat (en Pepe, l'Alba i en Juan) i la inestimable ajuda de la Kalaivani, la nostra traductora oficial, onze dies després de la nostra arribada a Vedanthangal podem afirmar que el projecte marxa sobre rodes.
L'objectiu del reportatge és essencialment donar a conèixer Laia Foundation a un públic tan ampli com ens sigui possible. El primer pas, llavors, és explicar què es exactament això de la Laia Foundation: en què consisteixen els seus projectes, com fan la seva feina i, potser el més important, quins són els resultats.
Per això hem entrevistat a gent d’àmbits diversos. Els treballadors: en Lluís, el director, sense el qual Laia Foundation no existiria; en Yuvaraj, secretari de la fundació i peça essencial per la coordinació dels projectes; la Priya, supervisora dels centres de reforç i coordinadora d'un dels grups d'autogestió de dones que reben microcrèdits; la nostra estimada Fathima, que ens cuina dia sí, dia també... I d'altra banda, naturalment, els beneficiaris: la T. Renuka, estudiant d'un centre de reforç, que va aprobar la selectivitat índia amb la millor nota de la seva promoció; la Kasthuri, que amb l'ajuda d'un microcrèdit va adquirir eines de carpinteria amb les quals va montar el seu propi negoci; o la Sambhavi, d'onze anys d'edat, que també estudia a un dels centres de reforç on nota que el seu nivell d'anglés, mates i tamil ha pujat notablement.
Bé, tot això es diu molt ràpid, però si hem de parlar de les dificultats la més comú, sense cap mena de dubte, ha sigut aconseguir que les persones entrevistades parlessin de manera mínimament espontània i sense donar la impressió que venien d'algun funeral. Ens hem trobat amb molta gent que, un cop davant la càmera, esborrava el somriure de la cara i deixava anar un discurs que semblava aprés de memòria. Fins i tot va haver-hi un cop en el qual unes noies d'un centre de reforç, que sabien que anaven a ser entrevistades, van arribar amb un maquillatge digne de cerimònia nupcial (sí, amb purpurina i tot). Res, però, que un equip tan motivat i eixerit com el nostre no hagi pogut solucionar.
Finalment, hi ha aquella feina que queda més a les mans de la casualitat que no pas a les de la planificació, el treball artístic. El Pepe, amb la seva càmera, que és ja una extensió del seu cos, és un depredador d'aquestes imatges que poden sorgir en qualsevol moment i que la resta del grup, amb certa malícia, anomenem de relleno, però que són en realitat una part fonamental del reportatge doncs mostren l'essència de la vida aquí a Vedanthangal i, de ben segur, us deixaran a tots bocabadats.
Pròximament: Laia Foundation. La pel.lícula!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada